Tuesday, November 17, 2009

Кревет според фенг шуи


Познато е дека квалитетот на душекот и положбата на креветот директно влијаат на здравјето на човекот.Еве неколку фенг шуи совети поврзани со оваа тематика:

За овозможување на добар сон според фенг шуи се советува под креветот да има воздушен простор, како и празен ѕид над креветот.

Покрај изборот на квалитетен кревет, важно е и да се избере квалитетен душек. Впрочем, во креветот минуваме приближно една третина од животот. Денес на пазарот може да се најдат голем број квалитетни душеци произведени по најсовремена технологија, во согласност со сознанијата добиени од опсежни научни истражувања.

Според фенг шуи креветот за две лица задолжително треба да има едноделен душек – два душека на еден кревет доведуваат до раздвојување на партнерите (и можен прекин на емоционалната врска). Подниците може да бидат одвоени, што е особено практично ако едниот партнер е значително потежок од другиот или ако немирно спие. Големината на креветот истотака е важна – креветот не треба да биде ни премал (доведува до намален потенцијал за успех во животот), а ни преголем (што може да доведе до одлив на приходите).Се препорачува креветот да има полно заглавје, додека шупливото, решеткасто или заглавјето од летви се непожелни. Потполно чувство на сигурност се постигнува со прилепување на креветот со заглавјето до ѕид. За рамноправен однос меѓу партнерите фенг шуи советува да се овозможи приод до креветот од двете страни – затоа немојте да го прилепувате креветот по должина до ѕид. Ова правило не важи доколку креветот е за едно лице.

Најповолно е просторот под креветот да биде празен. Ако под креветот се наоѓаат фиоки, тие треба да бидат уредни. Не е добро да бидат натрупани со разни работи бидејќи во тој случај се спречува циркулација на енергијата. Во фенг шуи многу низок кревет или само душек на подот е непожелно.

За добар сон фенг шуи препорачува празен ѕид над креветот. Полиците или ормар-мост го пристискаат лицето кое спие и може да предизвикаат проблеми со спиењето, па и здравствени проблеми. Истотака треба да се избегнува спиење под кос кров односно греда.

No comments:

Post a Comment