Tuesday, November 17, 2009

Активатори на домот (фенг шуи)


Вода

Кога ја употребуваме водата за активација и “ залекување ” на просторот, се препорачува вода во движење. Најчесто се користат аквариуми и фонтани. Водата во движење има јанг карактеристики, додека водата во садовите има јин особини кои сакаме да ги избегнеме.

Аквариумот т.е. фонтаната треба со својата големина да одговара на просторијата во која се наоѓа. Се поставуваат на север, исток или на југоисток, а никако не се препорачуваат на југ, запад и северозапад. Фонтаните се истотака исклучително добри и природни јонизатори на воздухот.

Уметнички дела и украси

Кога избираме слики, постери и фотографии потребно е да обрне внимание на симболиката. Во принцип, сликите не би требало да содржат вознемирувачки и депресивни призори (војна, костури, осамени, тажни лица и сл), слики на диви гладни животни (лав или тигар со отворена челуст, ајкули и сл.), како и на мртви животни. Природата треба да биде прикажана на смирувачки начин (избегнувајте прикажување на разбранувано море или на временски непогоди). Кај дело од модерната уметност потребно е да се процени како влијае на нас – не е прифатливо ако на некој начин не растревожува или не вознемирува.

За украсување користиме разни фигури, декоративни ароматични лампи и цвеќе, како и сувенири од патувањата. Проверете дали симболиката на тие предмети е прифатлива.

Звук

Звукот има јанг карактеристики и е добар чи активатор. Пријатниот звук може да го разведри просторот и да го подобри нашето расположение. Звукот има исцелувачки својства. Непријатните звуци како на бучниот фрижидер или на клима уредот, сообраќајот и другите надворешни звуци можат штетно да делуваат на нашиот нервен систем.За ублажување на непријатните звуци кои не можеме да ги одстраниме може да користиме CD со звуци на природа (песна на птиците, звуци на океанот) или new-age музика. Истотака пожелна е и собна фонтана која со звуците на водата ќе има смируваќки ефект. Ако живеете во куќа или имате тераса, користете ги зелените растенија како зелена бариера за ублажување на бучавата.

Како активатори на енергијата се користат и ѕвонците на ветер. Тие што се од бамбус или метал треба да се во форма на шупливи цевки. Освен нив постојат и ѕвонци од кристал или керамика. Материјалот од кој е направено ветреното ѕвоно и бројот на цевките зависи од компасната ориентација на просторот. Ѕвонците на ветер најчесто имаат улога за корегирање на движењето на енергијата – на пример кај ходникот и скалите за успорување и пренасочување, кога неколку врати се наоѓаат една наспроти друга, а во мртвите агли за задвижување на енергијата. Може да се постават и над вратата како би заѕвониле при отворање на вратата.

Убавата музика истотака е добар активатор на Чи. Ако преку целиот ден сте одсутни од својот дом, во него поради тишината може да завладее Јинот. Затоа се препорачува да се вклучи радиото.No comments:

Post a Comment